Nu știu la alții cum trece timpul dar nu pot să cred că au trecut atâția ani decând am fost la Peștera Urșilor. Am în minte unele imagini că aș zice că acum câteva zile am bifat această peșteră de pe lista obiectivelor turistice și când colo fotografiile îmi spun că au fost făcute în 2007.
În vara anului 2007 am primit o invitație din partea unui prieten de a merge la sat, la bunicii lui în Bihor. Am prelungit puțin acel week-end pentru că o zi o voiam la Băile Felix pentru o scurtă bălăceală și voiam să vedem și Peștera Urșilor dacă tot suntem prin zonă. Ne-am rezervat o zi întreagă pentru mersul la peșteră, pentru că, zicea amicul nostru că zona e foarte frumoasă și că sigur o să ne placă. A avut dreptate. La intrarea în peșteră se află și un loc amenajat de unde poți cumpăra suveniruri iar cum mie îmi place să mă uit ore în șir la diversele produse ce servesc drept suvenir ... Dacă îmi amintesc eu bine, am stat chiar și la un suc în spațiul amenajat chiar la intrarea în peșteră.
Îmi aduc aminte că am înghețat un pic de frig pentru că temperatura în interiorul peșterii este de aproximativ +10 grade Celsius, tot timpul anului, indiferent de anotimp sau condițiile meteorologice. Așa că, nu uitați de acest aspect ...
Peștera Urșilor se află la marginea satului Chișcău, comuna Pietroasa, județul Bihor. Peștera a fost descoperită în anul 1975, ca urmare a dinamitării în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului în cariera de la Chișcău. Accesul este posibil numai cu autoturisme pe DN76 si DJ763.
Istoricul este unul trist. Peștera a fost locuită de ursul de Cavernă (Ursus Spelaeus), specie dispărută de pe Terra cu circa 15.000 ani în urmă și atingea frecvent 3 m lungime. După cercetările efectuate, se presupune că în urma unui cutremur puternic, singura intrare în peșteră s-a închis iar urșii aflați în acel moment în interior au rămas captivi. Au fost descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani.
Peștera Urșilor are în total 1500 m. Este structurată în două: partea care se vizitează, ce cuprinde trei galerii și o parte la care au acces doar oamenii de știință. Cele trei galerii pot fi vizitate în mod organizat cu ghid. Traseul de vizită al peșterii durează 45 minute. Chiar la intrare se află Galeria Oaselor, denumită astfel datorită numeroaselor oase ale urșilor de Cavernă, găsite în acest loc. Această galerie adăpostește 1500 de piese, 140 de cranii și numeroase culcușuri ale ursului de peșteră. Se pot vedea zgârieturi adânci lăsate de labele urșilor.
Galeria Emil Racoviță este cea mai mare galerie din porțiunea amenajată a peșterii, denumită după marele speolog și cercetător Emil Racoviță, de al cărui nume se leagă mai multe descoperiri importante. Galeria conține formațiuni calcaroase spectaculoase, stalactite, stalacmite, coloane, care au diferite forme și marimi. Ghidul ne tot zicea că acolo este formațiunea Moș Crăciun, acolo este Lacul cu nuferi, Căsuța Piticilor, etc dar cred că fiecare vizitator poate să interpreteze cum vrea. În această galerie tavanul are grosimea cea mai mare din toată peștera. La capătul galeriei, se află un schelet întreg de urs expus, în poziția în care a murit.
Galeria Lumânărilor și-a primit numele după numeroasele stalactite care seamănă cu niște lumânări. Această galerie duce spre ieșirea din peșteră, o ieșire creată în mod artificial pentru ca turiștii să ajungă într-un loc cât se poate de apropiat față de punctul de plecare.
Având în vedere că în fiecare an sunt aproximativ 200.000 vizitatori, s-au construit multe pensiuni în zonă care mai de care mai ospitaliere. Cazări se găsesc pentru orice buzunar. În plus, dacă tot ați ajuns aici, nu ratați Muzeul Etnografic Aurel Flutur. Este impresionat câte lucruri puteți găsi aici și dacă îmi amintesc eu bine, intrarea este gratuită. Nu îți ajunge o zi să vezi tot ce este strâns în acest muzeu. Personal, o să revin cu mult drag!
de Ina Mazilu, 11/2012
Toate drepturile rezervate Plecat.ro
surse: http://www.pesteraursilor.net/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Ur%C8%99ilor
Pe Plecat.ro găsiți oferte de cazare în Peștera Urșilor cu toate informațiile necesare pentru pregătirea concediului sau sejurului dumneavoastră: hoteluri, vile și pensiuni ieftine, servicii, facilități, activități de vacanță precum și o hartă interactivă a obiectivelor turistice în Peștera Urșilor și împrejur. Fie că sunteți în căutarea unei oferte de cazare la munte sau la mare Plecat.ro este portalul de informare turistică ce răspunde nevoilor dumneavoastră. Pe plecat.ro vă invităm să vă faceți valiza și să plecați într-un voiaj virtual