Am așteptat cu nerăbdare să ajung pe Valea Izei iar vara aceasta, a anului 2012 mi-am împlinit un vis …
Râul Iza izvorăște din Munții Rodnei și străbate Depresiunea Maramureșului de-a lungul a peste 80 de km de văi și defileuri împădurite. Scaldă cu apele sale localități pitorești, precum Botiza, Glod, Rozavlea, Vadu Izei, Ieud și Bârsana.
Am plecat din Sighetul Marmației spre Valea Izei, fără nici un obiectiv clar. După nici 20 de km de mers am ajuns în localitatea Bârsana. Aici se află o Biserică veche din lemn, construită în 1720, destul de aproape de drumul principal. Biserica se află pe un deal la care nu ai acces cu mașina și dacă nu ești atent treci pe lângă ea. Așa cum am făcut noi. Merită văzută, mai ales că această biserică este în patrimoniul UNESCO.
Ne-am continuat drumul și la iesirea din Bârsana spre Strâmtură am dat, la poalele unui deal, de o parcare frumos amenajată, câteva căsuțe cu suveniruri, chiar și o cantină unde la prețuri destul de bune poți sa-ți potolești foamea cu mâncăruri tradiționale. Pe indicator scria Mănăstirea Bârsana.
Am înțeles că pe deal se afla mănăstirea și că putem urca fie pe scări fie pe drum. Se putea urca chiar și cu mașina. În 5 minute de mers pe jos am zărit intrarea care defapt este Turnul-clopotnită. Nu știam că în spatele intrării se află unul dintre cele mai frumoase locuri din România: complexul Mănăstirii Bârsana - un ansamblu mănăstiresc dezvoltat în spiritul tradiției populare, cu ziduri, porți și ornamente sculptate în stejar. Este un adevărat parc, frumos amenajat în care găsim: multe flori, multe alei care duc la diferite obiective, un lac, un pod peste lac și multe case construite în stil maramureșan și bineînțeles biserica.
Așa cum spuneam, intrarea în incinta propriu-zisă se face pe sub Turnul-clopotniță, dincolo de care, pe partea dreaptă, putem observa mănăstirea - până nu demult, cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Turla acesteia măsurând 57 de metri.
Aleea din fața bisericii duce spre Stăreție - construită în patru nivele: demisol, parter, etaj și mansardă. Pe spațiul verde din stânga aleii se află un Altar de vară și un Aghiasmatar, iar pe dâmbul din dreapta, se află Casa Artistului – casă construită în stil maramureșan de o frumusețe rară care găzduiește meșteri, pictori, etc pentru repaus sau inspirație.
În spatele Stăreției și pe latura dinspre șosea se află chilii, ateliere și mai multe anexe gospodărești de care se ocupă cu multă vrednicie câteva maicuțe. În partea stângă a intrării se află un muzeu de carte veche și de icoane unde se găsește o vastă colecție de obiecte de artă populară locală. În cadrul muzeului sunt organizate ateliere de țesut și de pictură bisericească pe diferite suporturi.
Pe șosea, accesul este posibil pe mai multe trasee, în funcție de zona din care se vine, și anume: - pe Drumul Judetean 186: Sighetu Marmatiei - Vadu Izei - Oncesti - Bârsana - pe Drumul Judetean 186 : Sacel- Bogdan Vodă - Rozavlea - Bârsana - dinspre Cavnic pe ruta: Budești – Călinești – Bârsana Bârsana este o comună mare, de aproape 5.000 de locuitori. Indiferent de anotimp, există variante de cazare la pensiunile din împrejurimi, cu prețuri cuprinse între 65 și 90 de lei de persoană/zi în camere cu unul sau două paturi.
de Ina Mazilu, 10/2012
Toate drepturile rezervate Plecat.ro
Pe Plecat.ro găsiți oferte de cazare în Mănăstirea Bârsana cu toate informațiile necesare pentru pregătirea concediului sau sejurului dumneavoastră: hoteluri, vile și pensiuni ieftine, servicii, facilități, activități de vacanță precum și o hartă interactivă a obiectivelor turistice în Mănăstirea Bârsana și împrejur. Fie că sunteți în căutarea unei oferte de cazare la munte sau la mare Plecat.ro este portalul de informare turistică ce răspunde nevoilor dumneavoastră. Pe plecat.ro vă invităm să vă faceți valiza și să plecați într-un voiaj virtual