Pentru revelionul din 2010 am fost invitați de un prieten drag la Brașov. Am mers cu două zile înainte ca să apucăm să mai și vedem câte ceva prin zonă. Eu știam ca vreau să văd Peleșul. Mai fusesem de două ori în Sinaia cu ani în urmă dar am reușit să fac doar câteva poze în exterior. Pentru interior de fiecare dată a fost închis.
Bineînțeles că eram un grup și trebuia să-i conving pe toți că este cea mai bună soluție să vedem Peleșul. Șoferii nu au fost foarte încântați, doar că norocul meu a fost că cel care ne invitase i se părea și lui cea mai bună idee, mai ales că se zvonea că o se fie retrocedat și poate n-o sa-l mai vedem niciodată.
Uraaa! Am pornit la drum. Normal, aglomerație înainte de sărbători dar n-a contat. Castelul Peleș din Sinaia, a fost reședința de vară a regilor României, construit la dorința regelui Carol I al României.
Pe vremea când a vizitat principele Carol I România, adică prin 1866, Sinaia era un mic sat de munte care se numea Podul Neagului. Principele, rămânând încântat de locul retras și pitoresc s-a hotărât să construiască castelul. Este important de știut că pe vremea aceea, la Predeal, era granița României cu Austro Ungaria. În viitor, după Unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul va fi așezat chiar în inima țării.
A cumpărat terenul în anul 1872 și un an mai târziu s-a apucat de construcție. A durat cel puțin 2 ani doar amenjarea terenului la care au lucrat circa 300 de muncitori, datorită problemelor cu alunecări de teren, cursuri de apă subternă, etc. În tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările. În 1875 s-a pus piatra de temelie a castelului, sub care se zice că au fost îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.
Inaugurarea a avut loc în anul 1883 dar e bine de știut că s-a extins mereu, forma finală având-o în 1914. În forma sa finală, clădirea are o suprafaţă de 3200 mp, 160 de camere şi peste 30 de băi.
Castelul adăpostește o colecţie de tablouri din Europa şi o colecţie impresionantă de arme (Sala de arme), cu peste 4000 de piese europene şi orientale, din secolele XIV-XVII. Există și o sală de teatru de 60 de locuri, plus loja regală. Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete. Plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric, încălzirea centrală sunt doar două lucruri care pe vremea aceea nu cred că existau în România. Mai mult decât atât, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa având uzină electrică proprie.
Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionați de cărți rare, având coperți din piele și gravate cu litere de aur. În bibliotecă se află și o ușă secretă, ascunsă în spatele unui raft cu cărți, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului.
Sala de muzică a devenit salon de serate muzicale la dorința reginei Elisabeta. Sala Florentină, denumită și Marele Salon, impresionează prin plafonul sculptat în lemn de tei, aurit, prin cele două mari candelabre și decorațiunile în stilul neorenașterii italiene. Sala Maură cu elemente hispano-maure și fântâna din marmură de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.
Pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Până în anul 1883, Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. În Sinaia mai puteți vedea Mănăstirea Sinaia, Cazinoul Sinaia, Casa Memorială "George Enescu", cât și vila lui Nicolae Iorga.
de Ina Mazilu, 11/2012
Toate drepturile rezervate Plecat.ro
surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Pele%C8%99_Castle
http://peles.ro/
Pe Plecat.ro găsiți oferte de cazare în Castelul Peleș cu toate informațiile necesare pentru pregătirea concediului sau sejurului dumneavoastră: hoteluri, vile și pensiuni ieftine, servicii, facilități, activități de vacanță precum și o hartă interactivă a obiectivelor turistice în Castelul Peleș și împrejur. Fie că sunteți în căutarea unei oferte de cazare la munte sau la mare Plecat.ro este portalul de informare turistică ce răspunde nevoilor dumneavoastră. Pe plecat.ro vă invităm să vă faceți valiza și să plecați într-un voiaj virtual