De ani de zile mi-am dorit să vizitez Maramureșul. Anul acesta ne-am folosit de invitația unei nunți în Satu Mare și am dat un târcol prin Maramu’ cum îi obișnuit românul să spună.
Primul popas a fost comuna Săpânța - una dintre comunele mari ale Maramureșului, așezată pe malul drept al Tisei în dreptul Văii Tărăsăului, aproape de confluența râurilor Săpânța și Tisa. Comuna este dominată de Piatra Săpânței (941 m), o formațiune vulcanică impresionantă pe râul Săpânța (râu ce izvorăște de sub vârful Rotundu). Cursul râului este de circa 20 km, destul de abrupt și traversează o zonă împădurită.
Primul obiectiv urmărit a fost Cimitirul Vesel. Deși auzizem multe despre el m-a impresionat mai mult decât mă așteptam. Știam că este foarte vizitat, că este denumit vesel datorită culorilor vii și al textului amuzant de pe cruci dar nu știam că în curtea cimitirului se află o biserică foarte mare, că pe fiecare cruce sunt pictate scene din viața omului, de cele mai multe ori dându-ți seama din acea pictură naivă ce ocupație a avut acel om la un moment dat.
Povestea Cimitirului Vesel din Săpânța a început după anul 1930 de către Stan Ioan Pătraş, sculptor, pictor și poet în același timp. Mai bine de 50 de ani artistul a creat peste 800 de cruci din lemn sculptate în stilul său caracteristic, făcând dintr-un cimitir un muzeu unic în aer liber și o destinație turistică internațională.
Dacă ajungeți aici nu trebuie să ratați casa memorială a lui Stan Ioan Pătraş, aflată la circa 200 metri de cimitir. Aici veți găsi o colecție de alte obiecte sculptate și pictate de el : scaune, dulapuri, icoane, cuiere, farfurii pictate – totul foarte viu colorat. Astăzi, Dumitru Pop este urmașul său. Acesta a ales să locuiască în casa maestrului său, continuând tradiția în același atelier. Așa că, dacă sunteți curioși puteți merge să vedeți cum se lucrează.
În fața Cimitirului Vesel se află foarte multe căsuțe cu suveniruri, căsuțe ce vă sfătuiesc să nu le evitați deoarece nu le mai întâlniți în altă zonă așa grupate și cu atâtea oferte. Tot aici găsiți cruci în miniatură cu diverse texte hazlii : « Vai săraca soacra-mea nu mai poate comanda », « Țuica și țigările mi-au mâncat zilele », etc
Așadar, dacă ajungeți în zonă rezervați-vă cel puțin două zile pentru a vizita zona. Există pensiuni foarte primitoare în localitate, cu mic dejun inclus iar gazdele foarte primitoare o să vă dea toate informațiile necesare unui sejur plăcut.
de Ina Mazilu, 11/2012
Toate drepturile rezervate Plecat.ro
Pe Plecat.ro găsiți oferte de cazare în Cimitirul Vesel Săpânța cu toate informațiile necesare pentru pregătirea concediului sau sejurului dumneavoastră: hoteluri, vile și pensiuni ieftine, servicii, facilități, activități de vacanță precum și o hartă interactivă a obiectivelor turistice în Cimitirul Vesel Săpânța și împrejur. Fie că sunteți în căutarea unei oferte de cazare la munte sau la mare Plecat.ro este portalul de informare turistică ce răspunde nevoilor dumneavoastră. Pe plecat.ro vă invităm să vă faceți valiza și să plecați într-un voiaj virtual